På måndagsklubben samlade vi våra medlemmar och gäster för att prova igenom ett antal vita viner inför sommaren. Vi hade valt ut viner som finns på Systembolaget och kostar max 250 kr och vin som passar att dricka vid de flesta tillfällen, men gärna lite speciella i druva eller stil.  Intresset var stort och det blev ett tjugotal deltagare. Totalt 26 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedd med startnummer. Deltagarna försågs med ett provningsprotokoll och 17 gäster lämnade in protokollet.
Max poäng för ett vin skulle då vara 17 x 3 = 51 poäng.
Vinnande vin fick 41 poäng och var ”W2″ Riesling-Pinot Gris 2016 från Wicked Wine, 130 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/w2-7807801 . Nummer 16 i provningen. 
 
Andra plats fick 38 poäng och var Fratelli Povero Roero Arneis, 2017 från Trollsås & Partners AB, 129 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/fratelli-povero-7633801 . Nummer 3 i provningen.
 
På delad tredje plats och med 36 poäng var, blev Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay Eco , från Nigab, 139 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/bichot-7649101 Nummer 6 i provningen.
SAMT
Chasing Clouds Cool Climate White från Giertz Vinimport/Viva, 99 kr kr, https://www.vivagroup.se/sortiment/chasing-clouds-cool-climate-white/ . Nummer 23 i provningen.
 
Fjärde plats fick 34 poäng och var, Tommasi Adorato Appassionato , från Hermansson & CO AB, 89 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/tommasi-adorato-214701 . Nummer 1 i provningen

Sämsta vinet fick 24 poäng, men vi nämner inga namn…

Kvällen blev en succé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén under sommaren och hösten och själva kunna njuta av hos oss.

Hela listan på vinerna som provades hittar du här:
1: Adorato, Tommasi 2017, Hermansson
2:  Black Tower, Hermansson
3:  Roero Arneis, 2017, Trollsås
4:  Slanghoek, Chardonnay, 2016, Proconwine
5:  Slanghoek, Chenin Blanc, 2016, Proconwine
6:  Albert Bichot, bourgogne 2016, Nigab
7:  Wardy, Libanon 2016, Wicked Wine
8:  Topf, Gryner Veltliner, Österrike, 2017, Viva
9: Pazo Cilleiro, Albarino, Spanien, 2016, Viva
10:  Bourgogne Aligote, 2016, Viva
11:  Zik Zak Douro, 2016, Portugal, Wicked Wine
12:  Inspiracion, Alto Cantabria, Rioja, 2016, Sigva
13:  Cala Luna, Italien, 2016, Viva, OBS KORKSKADAD!
14:  Cap Royal, Bourdeaux, 2016, Sigva
15:  Le Vele, Italien, Verdsicchio, 2017, Viva
16:  (W)2, Wolfberger Alsace, 2016, Wicked Wine
17:  Campos De Luz 2016, Spanien, Sigva.
18:  Ferra soave classico, 2014, Italien, Sigva
19:  Soave Brigaladara, Italien 2016, Viva
20: Dragunera, Grillo, 2015, Italien, Viva
21: Saint Clair, Vicars choice, Barrel fermenet Nya Zeeland, 2016, Sigva
22: Cottes du Rhone, Gabriel Meffere, 2016, Viva
23: Chasing Clouds, Australien, 2017, Viva
24: Pratello, Lugana, Italien 2015, Viva
25: Saint Claire, bright light Pinot Gris, 2017 Nya Zeeland, Sigva
26: Vette di San Leonardo, Italien 2017, Sigva                               
 
Smakateljéns nästa stora Blinda provning är den 1 oktober!
Ett flertal röda viner kommer att ställas på startlinjen, alla försedda med anonym tävlingsdräkt och nummerlapp. Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. Inte medlem? Det blir du här!
Vi önskar alla en riktigt härlig sommar!

Läs hela inlägget »
På måndagsklubben den 7 maj samlade vi våra medlemmar och gäster för att gå igenom årets utbud av roséviner inför den kommande säsongen. Intresset var stort och det blev snabbt fullbokat. Totalt 26 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedda med startnummer. Deltagarna försågs med ett provningsprotokoll och av de 22 gästerna var det 20 som lämnade in protokollet.

Max poäng för ett vin skulle då kunna vara 20 x 3 = 60 poäng.
Samma vinnare som förra året tyder på att det vinet håller hög kvalitet och passar alla smaker!
Vinnande vin fick 45 poäng och var Ecologica La Pluma Rosé från Giertz vinimport (Viva), 89 kr på Systembolaget, nr 2197. Nummer 3 i provningen. 
 
Nummer två fick 42 poäng och var Tommasi Baciorosa Appassionato från Hermansson & Co, 89 kr på Systembolaget, nr 72433. Nummer 8 i provningen.
 
Sedan kom tre olika viner på delad tredjeplats med 40 poäng.
Pittnauer Rosé från Wicked Wine 129 kr på systembolaget, nr 76829 beställningssortimentet. Nummer 16 i provningen.

Monferrato Chiaretto Il Guillare rosé av Carlin de Paolo, från Trållsås & Partners, 129 kr på Systembolaget, specialbeställning nr 76725. Nummer 13 i provningen.

La Lézardière från Stellan Kramer, 148 kr på Systembolaget, nr 7929 i. Nummer  11 i provningen.
Som en extra klurighet så fanns det med ett alkoholfritt vin i provningen. Detta var Arc-en-Ciel från Hermansson & Co. Vinet hamnade på sista plats med 20 poäng, nummer 24 i provningen.

Kvällen blev en totalsuccé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén nu under våren och själva kunna njuta av hos oss.

Smakateljéns stora vitvinsprovning!
Vi provar ut somriga mingelviner och vin som passar till den lätta sommarmaten. Ett flertal vitviner kommer att ställas på startlinjen, alla försedda med anonym tävlingsdräkt och nummerlapp.
 Boka in måndagen den 11 juni om du vill delta i slaget om vitvinskronan sommaren 2018! 
Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. 
Inte medlem? Det blir du här!

Pris: 200kr för medlemmar, 300 kr för gäster. Antalet deltagare är begränsat till 30 – senast bokade det fullt så vänta inte. Vi ses den 11 juni!

//Fredde och gänget
Läs hela inlägget »
En solig onsdag i slutet av maj fick Smakateljén katalanskt besök i form av Maria Miquel, önolog och export manager hos vinproducenten Pares Balta, kanske mest kända i Sverige för sin cava.

Men Katalonien, och Spanien, är så mycket mer än så. Maria Miquel hade med sig inte mindre än sex spännande viner. Pares Balta är en familjeägd vingård med säte i Penedès, Katalonien, och anor från 1790. 
 
I Katalonien äger familjen fem vingårdar i bergen, alla på olika höjd, från 170-750 meter över havet.

Idag är det bröderna Joan och Josep Cusine som leder företaget men det  är deras fruar, Elena Jimenez och Marta Casas, som står för vintillverkningen.

Maria Miquel berättade historien om hur kvinnorna, som gift in sig i vinmakarfamiljen, från början hade helt andra bakgrunder och studier, men att de snart blev så intresserade och involverade att de utbildade sig till önologer. 2003 började familjen experimentera med vinproduktion i Priorat och 2005 i Ribera del Duero. Och från Priorat provade vi Gratavinum 2piR.

Efter att Maria berättat om företaget visade sommelier Amalia G Stöckel bilder från en pressresa till Pares Balta i slutet av april, för att ge deltagarna en bild av hur det kunde se ut i de vackra vingårdarna en solig vårdag - och en himla massa selfies…..

Till vinerna hade vi en tapastallrik med olika typer av ost och chark, som passade perfekt till.

Vi provade följande viner: 
Pares Balta Cava Pink. artikelnummer 7916-01, 99 kr/750 ml
Cosmic, artikelnummer 77442-01, 149 kr/750 ml
Ginesta Gewürztraminer, artikelnummer 70140-01, 199 kr/750 ml

Mas Petit, artikelnummer 72194-01, 115 kr/750 ml
Indigena Red, artikelnummer 71464-01, 149 kr/750 ml
Gratavinum 2piR, artikelnummer 78507-01, 279 kr/750 ml

Läs mer om provningen på MatMalinsblogg
 
 


 
Läs hela inlägget »


På måndagsklubben den 4 december samlade vi våra medlemmar och gäster för att prova igenom ett antal mousserande viner inför jul och nyår. Vi hade valt ut en blandning av olika mousserande viner, både från nya och gamla världen.  Intresset var stort - totalt 20 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedd med startnummer. Deltagarna försågs som vanligt med ett provningsprotokoll och av de 21 gästerna lämnade samtliga som in protokollet.

Maxpoäng för ett vin skulle då vara 21 x 3 = 63 poäng.
 
Vinnande vin fick 54 poäng och var Lanson Black Label Brut, Champagne, från Chris-Wine, 379 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/lanson-750001 . Nummer 10 i provningen. En utklassning!
 
Andra platsens vin fick 47 poäng och var Boschendal Brut, Brut Chardonnay Pinot Noir, Sydafrika, från Spendrups, 105 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/boschendal-788901 . Nummer 19 i provningen.
 
Tredje plats gav 44 poäng och gick till Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir, 299 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/lombard-extra-brut-792101 .Nummer 13 i provningen.
 
På delad fjärdeplats med 43 poäng kom Charles de Fere Cuvée Jean-Louise Blanc de Blanc Brut från Chris-Wine, 79 kr på Systembolaget https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/charles-de-fere-742501 . Nummer 15 på provningen - samt Lanson Green Label Brut Organic, från Chris-Wine, 399 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/lanson-7920801 . Nummer 3 på provningen.
 
Sämsta vinet fick 31 poäng, men vi nämner inga namn…

Kvällen blev en upprepad succé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén nu under vintern och själva kunna njuta av hos oss.
Detta var den 4:e blindprovningen 2017 som alla har varit mycket uppskattade! Under nästa år kommer minst lika många - se till att inte missa dem!

Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. Inte medlem? Det blir du här! https://www.smakateljen.se/sv-SE/medlem-29520005

Hela listan på vinerna som provades hittar du här :

1:  Henri de Villamont cremant de Bourgogne, Spendrups             
2:  Aretey cava, Ward Wines                                           
3:  Lanson Green Label, Viva                                          
4:  Vixen Fox creek, Stellan                                            
5:  Pizzolato Prosecco, Viva                                            
6:  Paul Goerg Blanc de Blancs, Juvinum                      
7:  Moncaro Spumante, Viva                         
8:  Castelnau Champagne Reserve Brut, Sigva                               
9:  Louis Bouillot, Cremant de Bourgogne, Viva                              
10:  Lanson Black Label Brut, Viva                                                  
11: Forget-Chemin Champagne, Champagnehuset                         
12:  Lar de Plata Cava, Juvinum                   
13:  Lombard Champagne Blanc de Noirs, Vinia/Sigva                    
14: Albet i Noya, Ward Wines                                          
15:  Charles de Fere, Blanc de Blancs, Viva                                    
16:  Lanson Extra age Brut, Viva
17:  Pol Roiger Reserve, Ward Wines
18:  Vilarnau Cava, Nigab
19:  Boschendal Brut, Spendrups
20: 1+1=3 Cava, Viva

Vi på Smakateljén önskar en God Jul och ett Gott Nytt År!

Säsongspremiären för måndagsklubben är den 22/1-2018.

Läs hela inlägget »

Brandyfamiljens kanske än så länge mest okända medlem gästspelade på Smakateljéns Måndagsklubb den 6 november.
Sommelier och skribent Amalia G Stöckel presenterade druvdestillatet pisco chileno, dess historia, hur den produceras, den skyddade ursprungsbeteckningen som är den amerikanska kontinentens äldsta samt de olika typer av pisco som finns och hur man kan avnjuta dom. 
 
Vi provade tre typer av piscos, som alla som funkar perfekt både att använda som drinkbas eller att njuta av som avec. 
Först ut var den kände vinproducenten Miguel Torres El Gobernador. Det är en utmärkt "baspisco" att ha hemma, med fina muskattoner i doft och smak som gör sig bra i den uppfriskande drinken "pisco sour" - Sydamerikas förmodligen mest kända och populära cocktail. 
El Gobernador finns i Systembolagets beställningssortiment, nr 70651, 389 kr/700 ml
 
Pisco nummer två är en något mer exklusiv pisco, Waqar produceras av en familj som är femte generationens piscodestillatörer. Även Waqar funkar finfint i pisco sour och ger då drinken en något mer komplex smak. 
Waqar finns i bättre barer och även i Systembolagets beställningssortiment, nr 87063, 491 kr/700 ml
 
Slutligen provade vi en fatlagrad pisco, Mistral, som dessvärre inte finns att få tag i här i Sverige - än, men tack vare ProChile, Chilenska Ambassadens Handelsavdelning, fick vi förmånen att prova den typen av pisco. Fatlagrad pisco avnjuts mest som avec, men går självfallet att blanda drinkar med, även om det vore synd på de riktigt komplexa aromer som sådan pisco har. 
 
Vill du prova chilensk pisco så finns det fem stycken i Systembolagets beställningssortiment, du finner dem nedan.
 
Stort tack till ProChile, Barkonsult och Miguel Torres som gjorde provningen möjlig! 
 

Läs hela inlägget »

Onsdag 4/10 höll vi i en mysig champagneprovning för en grupp nyfikna smakälskare!

Vi började i loungen, som vi brukar, med ett välkomstbubbel. En Blanc de Blancs från Vve Fourny på Magnumbutelj!. Denna är dessutom en Premier Cru Champagne!

Själva provningsflighten bestod av sju glas och välkomstchampagnen räknas som glas noll i denna vinprovning.

Till bords! Först ut var den mycket prisvärda standardcuveen från Andre Legrand.
trevlig balanserad syra med toner av citrus och äpple. Ingen överdådig champagne men en mkt bra start!

I andra glaset hällde min assistent Catta upp Castelanau som uppvisade sin typiska chardonnaydominans i doft och smak. Med enn liten gnutta kryddighet är denna ett perfekt exempel på en prisvärd skumpa i klassisk champagnestil.

Som tredje vin kom vi till kvällens enda Blanc de Noirs signerad Alice Bardot. Ett perfekt tillfälle att jämföra föregående cuveer med en druvren champagne på endast Pinot Noir. Som oftast med Blanc de Noir-viner så är den generösa frukten slående. Här även med en tydlig ton av grapefrukt och röda äpplen.

Glas fyra. Kopplingen mellan Champagne och det ryska hovet är väldokumenterad. Då gör Tsarine entré, från champagnehuset Maison Chanoine Frères som grundades 1730, vilket gör det till det näst äldsta aktiva i Champagne. Doft och smak som påminner om brioche, kex och toner av citrus och gula äpplen.

Nummer fem är en personlig favorit som visar att sötman inte behövs för att balansera champagnens enorma syra! Provningens andra Premier Cru är Paul Goerg Absolu! Helt snustorr men med en sån generös frukt att det är svårt att  tro att det här är Brut Nature. Makalöst bra vin!

Ekologisk champagne är sällsynt med tanke på att druvor oftast plockas från som många olika odlingar. Glas sex från anrika Lanson är deras Green Label. Ekologiskt från hjärtat av Marnedalen! Balanserad rackare med en elegant syra som ger en lång och härlig finish!

Som grand final fick vi äran att prova en årgångschampagne! Glas sju fick ett vin med druvor från både Grand och Premier Cru-gårdar. Veuve Clicquot 2008, som legat 5 år på flaska var utan tvekan kvällens höjdpunkt. Brödigt med toner av aprikos, citrus, lite persika och en rostad nyans som nästan går att se på färgen. Svår att få tag på om man inte besöker Smakateljen!

Viner
1. Andre Legrand SB Nr 77841
2. Castelnau SB Nr 76191
3. Alice Bardot, Cuvée Belle Noire Brut  SB Nr 75382
4. Tsarine Cuvée Premium Brut  SB Nr 77934
5. Paul Goerg Absolu   www.juvinum.se
6. Lanson Green Label Brut Organic SB Nr 79208
7. Veuve Clicquot Vintage 2008  www.lvmh.com/houses/wines-spirits/veuve-clicquot/

Välkomstchampagne:
Vve Fourny & Fils, Blanc de Blancs Brut Premier Cru  SB nr 76480

Läs hela inlägget »
Bilden tillhör NY Times Bilden tillhör NY Times

På måndagsklubben den 18 september samlade vi våra medlemmar och gäster för att prova igenom ett antal röda viner inför hösten. Vi hade valt ut viner som finns på Systembolaget och kostar max 150 kr och vin som passar att dricka vid de flesta tillfällen.  Intresset var stort och det blev en stor samling medlemmar. Totalt 19 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedd med startnummer. Deltagarna försågs med ett provningsprotokoll och av de 18 gästerna var det samtliga som lämnade in protokollet.

Max poäng för ett vin skulle då vara 19 x 3 = 57 poäng.
 
Vinnande vin fick 38 poäng och var Raymond R Collection Zinfandel 2014  från Winemarket, 129 kr på Systembolaget, nummer 10 i provningen. 
 
Andra plats fick 34 poäng och var Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier, 2014 från Winemarket, 99 kr på Systembolaget,  nummer 15 i provningen.
 
Tredje plats fick 32 poäng och var Conde de Valdemar Reserva från Sigva, 102 kr på Systembolaget, nummer 14 i provningen.
 
Fjärde plats fick 31 poäng och var Macià Batle Crianza, också från Sigva, 112 kr på Systembolaget, nummer 17 i provningen

På delad femteplats med 29 poäng var kom Formiga de Vellut, från Viva Wine & Spirits, 139 kr på Systembolaget, nummer 19 på provningen.
Samt Saint Clair Pinot Noir från Sigva, 129 kr på Systembolaget, nummer 2 på provningen.
 
Sämsta vinet fick 19 poäng, men vi nämner inga namn…

Kvällen blev en succé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén nu under våren och själva kunna njuta av hos oss.
Hela listan på vinerna som provades hittar du i facit här:

Smakateljéns stora Blinda Bubbelprovning!
Vi provar ut årets godbitar ur det mousserande sortimentet. Ett flertal mousserande vinerkommer att ställas på startlinjen, alla försedda med anonym tävlingsdräkt och nummerlapp. Provningen kommer att ske i början av december, lagom inför jul och nyår! Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. Inte medlem? Det blir du här!

Blind rödvinsprovning 18/9, facit
1:  Bonpas, cotes de rohne, Viva                   
2:  Saint Clair, Pinot noir, Sigva                    
3:  Roncier, Juvinum                    
4:  Eikendal, Merlot, 2007, Wicked Wine                         
5:  Org de Rac, cab sauv, Sigva                     
6:  Chateau de Pierreux, Viva                        
7:  Ruré, Barbera d Asti, Viva                
8:  Borga10, Juvinum                   
9:  Saint-Esprit, cotes du rohne, Ward Wines         
10:  R / Collection, Lot no 5, Viva                  
11:  Domaine Bousquet, Sigva                       
12:  Livo Pavese, Barbera del Monferrato, Viva              
13:  Colombelle, Wicked Wine                       
14: Conde Valdemar, Sigva                           
15:  Kleine Zalze, Viva                          
16:  Cockfighters Ghost, Cab Suuv, 2007, Wicked Wine
17:  Macia Batle, Sigva
18:  Chateau Jean Faux, Juvinum
19:  Formiga, Viva
 
 
 
 
                    

Läs hela inlägget »

I en tät luguber stämning under Smakateljéns valv berättade jag delar av historien om Jack the Ripper förleden måndag, vill minnas att det var den 4.e september. Jag började med att måla upp London hösten 1888 i allmänhet; närheten mellan det utfattiga White Chapel och Buckingham Palace prakt. Vad gin respektive en sovplats i de så kallade doss houses kostade samt den oerhörda trångboddhet som rådde. Jag berättade även hur tsarens judepogromer hade fyllt bland annat Londons fattigaste kvarter med judiska flyktingar och om hur allt från kommunister, missionärer, irländska befrielseivrare, av någon anledning slaktare och annat kreti och pleti samlats i White Chapel. Där fattigdomen finns, finns även smutsen – allt var hästdraget och bara hästarna producerade tonvis av skit dagligen – kackerlackorna, sjukdomarna och förstås, längst ned på samhällsskalan, the unfortunates, de prostituerade. Efter den inramningen övergick jag ganska osentimentalt till att tala om de fem kanoniserade. Saken är den att vilka Jack’s offer var – han hette naturligtvis troligen inte Jack, namnet kommer från ett, troligen av en journalist, förfalskat brev till Metro Police – är faktiskt inte helt avgjort. Om någon undrar varför jag använder bisatser på bisatser, så är det för att det är så jag berättar. Men det finns fem med någorlunda liknande modus operandi och dem berättade jag detaljerat om, samt visade brutalt osmakliga bilder på sagda personers lik. Mina gäster satte sin gin i halsen. Som avslutning tillät jag ingen frågestund, vilket i sammanhanget kan tyckas märkligt, men min plan var att locka att gå på den längre föreläsningen under vilken så mycket mer än en viss svensk journalists namn och hans briljanta lösning på fallet kommer att nämnas. Så vässa edra listonknivar, gott folk. Välkommen åter.

//From Hell

Läs hela inlägget »

Nu i sommar fick jag möjlighet att besöka Blaxsta vingård tillsammans med vinmakarna och tillika smakentusiasterna Göran och Ulrika Amnegård.
Då det efterfrågats att vi ska arrangera en resa dit för våra medlemmar och vänner var ett första besök på sin plats.
 
Vingårdar har många av oss besökt förut. Men en svensk vingård? I Sörmland?! Som odlar och vinifierar Merlot? Man kan utan överdrift säga att jag var förväntansfull, trots att eller kanske tack vare, att jag hade provat vinerna förut.
Jag kommer ner en söndag eftermiddag. Tåg från Stockholm till Flen och därifrån taxi i ca 15min. Jag hinner att möta lite andra gäster som spenderat helgen där och dom måste nog trott att jag hamnat fel när jag kommer instampande med svarta kläder och långt hår. Alltid lika kul.
Hela upplevelsen måste beskrivas som legendarisk! Grymt väder, massa vinprat och vindrickade. Vingårdarna ligger lite utspridda mellan vineriet, hotellet och ladorna där höns, ankor och får gå fritt.
 
Maten: Känns nästan obekvämt med alla superlativer men fasen vilken upplevelse! Jag hade en till Blaxsta Chardonnay passande lunch där jag fattade att middagen skulle bli helt otrolig. Och förmodligen dyr! Varenda grönsak och ört kändes som den var plockad en nanosekund innan den hamnade på tallriken och sen fick jag höra att det var exakt så. Femrätters middag med vinpaket är inte billigt i Blaxstas restaurang, ca 2 000 kr per kuvert. Men det blir varken mer närproducerat, intimt eller med högre kvalitet än såhär. Sådär så att man pinsamt vill fotografera all mat o messa till alla man känner som brinner för smak (och har råd) att dom måste komma hit.


Jag tror att det som gjorde det här till en av de bättre mat- och vinupplevelser jag haft var totalen av alla delar. Att gå omkring i vingårdarna, prata green harvest och lite annat vinnördigt, få se vinpressarna, ståltankarna, det kliniska vineriet och allt detta mellan två av superba måltider, det blir svårt att toppa! Det var inte lika roligt att åka därifrån. Men planen är att ordna så att Smakateljéns medlemmar och vänner tillsammans kan få uppleva detta inom kort!
 
Andreas Vaple
http://www.blaxstawine.se/
 

Läs hela inlägget »
Bilden tillhör New York Times Bilden tillhör New York Times

På måndagsklubben den 12 juni samlade vi våra medlemmar och gäster för att gå igenom årets utbud av vita viner inför sommaren. Vi hade valt ut somriga mingelviner och vin som passar till den lätta sommarmaten.  Intresset var stort och det blev snabbt fullbokat. Totalt 39 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedd med startnummer. Deltagarna försågs med ett provningsprotokoll och av de 20 gästerna var det 19 som lämnade in protokollet.

Max poäng för ett vin skulle då vara 19 x 3 = 57 poäng.
 
Vinnande vin fick 47 poäng och var Leitz Magic Mountain från Johan Lidby Vinhandel, 159 kr på Systembolaget, nr 17467. Nummer 1 i provningen. 
 
Andra plats fick  45 poäng och var La Villette från Wicked Wine, 112 kr på Systembolaget, nr 71552 i beställningssortimentet. Nummer 38 i provningen.
 
Tredje plats fick 44 poäng och var ”W2” Riesling-Pinot Gris, också från Wicked Wine, 125 kr på Systembolaget, nr 78078 i beställningssortimentet. Nummer 34 i provningen.
 
Fjärde plats fick 42 poäng och var Saint Claire Pioneer Block 3, från Sigva, 149 kr på Systembolaget, nr 3577. Nummer 37 i provningen

På delad femteplats med 41 poäng var kom Laurent Miquel Albarino 2015, från Johan Lidby Vinhandel, 136 kr på Systembolaget i beställningssortimentet, nr 70688. Nummer 5 på provningen.
Samt Jan Biecher Pinot Gris från The Wine Team Global, 99 kr på Systembolaget, nr 81401. Nummer 14 på provningen.

På tredelad sjätteplats med 40 poäng vardera kom följande tre viner:
Muros Antigos från Stellan Kramer, 99 kr på Systembolaget, nr 75549 i beställningssortimentet. Nummer 2 på provningen.
Felino Chardonnay från Prime Wine, 119 kr på Systembolaget, nr 6030. Nummer 6 i provningen
Bestheim Pinot Blanc från Giertz Vinimport, 84 kr på Systembolaget, nr 12169. Nummer 7 på provningen
 
Sämsta vinet fick 24 poäng, men vi nämner inga namn.

Kvällen blev en totalsuccé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén nu under våren och själva kunna njuta av hos oss.
Hela listan på vinerna som provades hittar du här:

Smakateljéns stora Rödvinsprovning!
Vi provar ut höstens godbitar ur det röda sortimentet. Ett flertal rödviner kommer att ställas på startlinjen, alla försedda med anonym tävlingsdräkt och nummerlapp. Provningen kommer att ske i början av september! Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. Inte medlem? Det blir du här!

Läs hela inlägget »
Bilder används under Creative Commons från Lindblom