Måndagsklubben med Girl Power -
vinmakerskor med vår egen Amalia!


På måndagsklubben den 4 december samlade vi våra medlemmar och gäster för att prova igenom ett antal mousserande viner inför jul och nyår. Vi hade valt ut en blandning av olika mousserande viner, både från nya och gamla världen.  Intresset var stort - totalt 20 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedd med startnummer. Deltagarna försågs som vanligt med ett provningsprotokoll och av de 21 gästerna lämnade samtliga som in protokollet.

Maxpoäng för ett vin skulle då vara 21 x 3 = 63 poäng.
 
Vinnande vin fick 54 poäng och var Lanson Black Label Brut, Champagne, från Chris-Wine, 379 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/lanson-750001 . Nummer 10 i provningen. En utklassning!
 
Andra platsens vin fick 47 poäng och var Boschendal Brut, Brut Chardonnay Pinot Noir, Sydafrika, från Spendrups, 105 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/boschendal-788901 . Nummer 19 i provningen.
 
Tredje plats gav 44 poäng och gick till Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir, 299 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/lombard-extra-brut-792101 .Nummer 13 i provningen.
 
På delad fjärdeplats med 43 poäng kom Charles de Fere Cuvée Jean-Louise Blanc de Blanc Brut från Chris-Wine, 79 kr på Systembolaget https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/charles-de-fere-742501 . Nummer 15 på provningen - samt Lanson Green Label Brut Organic, från Chris-Wine, 399 kr på Systembolaget, https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/lanson-7920801 . Nummer 3 på provningen.
 
Sämsta vinet fick 31 poäng, men vi nämner inga namn…

Kvällen blev en upprepad succé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén nu under vintern och själva kunna njuta av hos oss.
Detta var den 4:e blindprovningen 2017 som alla har varit mycket uppskattade! Under nästa år kommer minst lika många - se till att inte missa dem!

Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. Inte medlem? Det blir du här! https://www.smakateljen.se/sv-SE/medlem-29520005

Hela listan på vinerna som provades hittar du här :

1:  Henri de Villamont cremant de Bourgogne, Spendrups             
2:  Aretey cava, Ward Wines                                           
3:  Lanson Green Label, Viva                                          
4:  Vixen Fox creek, Stellan                                            
5:  Pizzolato Prosecco, Viva                                            
6:  Paul Goerg Blanc de Blancs, Juvinum                      
7:  Moncaro Spumante, Viva                         
8:  Castelnau Champagne Reserve Brut, Sigva                               
9:  Louis Bouillot, Cremant de Bourgogne, Viva                              
10:  Lanson Black Label Brut, Viva                                                  
11: Forget-Chemin Champagne, Champagnehuset                         
12:  Lar de Plata Cava, Juvinum                   
13:  Lombard Champagne Blanc de Noirs, Vinia/Sigva                    
14: Albet i Noya, Ward Wines                                          
15:  Charles de Fere, Blanc de Blancs, Viva                                    
16:  Lanson Extra age Brut, Viva
17:  Pol Roiger Reserve, Ward Wines
18:  Vilarnau Cava, Nigab
19:  Boschendal Brut, Spendrups
20: 1+1=3 Cava, Viva

Vi på Smakateljén önskar en God Jul och ett Gott Nytt År!

Säsongspremiären för måndagsklubben är den 22/1-2018.

Läs hela inlägget »

Brandyfamiljens kanske än så länge mest okända medlem gästspelade på Smakateljéns Måndagsklubb den 6 november.
Sommelier och skribent Amalia G Stöckel presenterade druvdestillatet pisco chileno, dess historia, hur den produceras, den skyddade ursprungsbeteckningen som är den amerikanska kontinentens äldsta samt de olika typer av pisco som finns och hur man kan avnjuta dom. 
 
Vi provade tre typer av piscos, som alla som funkar perfekt både att använda som drinkbas eller att njuta av som avec. 
Först ut var den kände vinproducenten Miguel Torres El Gobernador. Det är en utmärkt "baspisco" att ha hemma, med fina muskattoner i doft och smak som gör sig bra i den uppfriskande drinken "pisco sour" - Sydamerikas förmodligen mest kända och populära cocktail. 
El Gobernador finns i Systembolagets beställningssortiment, nr 70651, 389 kr/700 ml
 
Pisco nummer två är en något mer exklusiv pisco, Waqar produceras av en familj som är femte generationens piscodestillatörer. Även Waqar funkar finfint i pisco sour och ger då drinken en något mer komplex smak. 
Waqar finns i bättre barer och även i Systembolagets beställningssortiment, nr 87063, 491 kr/700 ml
 
Slutligen provade vi en fatlagrad pisco, Mistral, som dessvärre inte finns att få tag i här i Sverige - än, men tack vare ProChile, Chilenska Ambassadens Handelsavdelning, fick vi förmånen att prova den typen av pisco. Fatlagrad pisco avnjuts mest som avec, men går självfallet att blanda drinkar med, även om det vore synd på de riktigt komplexa aromer som sådan pisco har. 
 
Vill du prova chilensk pisco så finns det fem stycken i Systembolagets beställningssortiment, du finner dem nedan.
 
Stort tack till ProChile, Barkonsult och Miguel Torres som gjorde provningen möjlig! 
 

Läs hela inlägget »

Onsdag 4/10 höll vi i en mysig champagneprovning för en grupp nyfikna smakälskare!

Vi började i loungen, som vi brukar, med ett välkomstbubbel. En Blanc de Blancs från Vve Fourny på Magnumbutelj!. Denna är dessutom en Premier Cru Champagne!

Själva provningsflighten bestod av sju glas och välkomstchampagnen räknas som glas noll i denna vinprovning.

Till bords! Först ut var den mycket prisvärda standardcuveen från Andre Legrand.
trevlig balanserad syra med toner av citrus och äpple. Ingen överdådig champagne men en mkt bra start!

I andra glaset hällde min assistent Catta upp Castelanau som uppvisade sin typiska chardonnaydominans i doft och smak. Med enn liten gnutta kryddighet är denna ett perfekt exempel på en prisvärd skumpa i klassisk champagnestil.

Som tredje vin kom vi till kvällens enda Blanc de Noirs signerad Alice Bardot. Ett perfekt tillfälle att jämföra föregående cuveer med en druvren champagne på endast Pinot Noir. Som oftast med Blanc de Noir-viner så är den generösa frukten slående. Här även med en tydlig ton av grapefrukt och röda äpplen.

Glas fyra. Kopplingen mellan Champagne och det ryska hovet är väldokumenterad. Då gör Tsarine entré, från champagnehuset Maison Chanoine Frères som grundades 1730, vilket gör det till det näst äldsta aktiva i Champagne. Doft och smak som påminner om brioche, kex och toner av citrus och gula äpplen.

Nummer fem är en personlig favorit som visar att sötman inte behövs för att balansera champagnens enorma syra! Provningens andra Premier Cru är Paul Goerg Absolu! Helt snustorr men med en sån generös frukt att det är svårt att  tro att det här är Brut Nature. Makalöst bra vin!

Ekologisk champagne är sällsynt med tanke på att druvor oftast plockas från som många olika odlingar. Glas sex från anrika Lanson är deras Green Label. Ekologiskt från hjärtat av Marnedalen! Balanserad rackare med en elegant syra som ger en lång och härlig finish!

Som grand final fick vi äran att prova en årgångschampagne! Glas sju fick ett vin med druvor från både Grand och Premier Cru-gårdar. Veuve Clicquot 2008, som legat 5 år på flaska var utan tvekan kvällens höjdpunkt. Brödigt med toner av aprikos, citrus, lite persika och en rostad nyans som nästan går att se på färgen. Svår att få tag på om man inte besöker Smakateljen!

Viner
1. Andre Legrand SB Nr 77841
2. Castelnau SB Nr 76191
3. Alice Bardot, Cuvée Belle Noire Brut  SB Nr 75382
4. Tsarine Cuvée Premium Brut  SB Nr 77934
5. Paul Goerg Absolu   www.juvinum.se
6. Lanson Green Label Brut Organic SB Nr 79208
7. Veuve Clicquot Vintage 2008  www.lvmh.com/houses/wines-spirits/veuve-clicquot/

Välkomstchampagne:
Vve Fourny & Fils, Blanc de Blancs Brut Premier Cru  SB nr 76480

Läs hela inlägget »
Bilden tillhör NY Times Bilden tillhör NY Times

På måndagsklubben den 18 september samlade vi våra medlemmar och gäster för att prova igenom ett antal röda viner inför hösten. Vi hade valt ut viner som finns på Systembolaget och kostar max 150 kr och vin som passar att dricka vid de flesta tillfällen.  Intresset var stort och det blev en stor samling medlemmar. Totalt 19 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedd med startnummer. Deltagarna försågs med ett provningsprotokoll och av de 18 gästerna var det samtliga som lämnade in protokollet.

Max poäng för ett vin skulle då vara 19 x 3 = 57 poäng.
 
Vinnande vin fick 38 poäng och var Raymond R Collection Zinfandel 2014  från Winemarket, 129 kr på Systembolaget, nummer 10 i provningen. 
 
Andra plats fick 34 poäng och var Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier, 2014 från Winemarket, 99 kr på Systembolaget,  nummer 15 i provningen.
 
Tredje plats fick 32 poäng och var Conde de Valdemar Reserva från Sigva, 102 kr på Systembolaget, nummer 14 i provningen.
 
Fjärde plats fick 31 poäng och var Macià Batle Crianza, också från Sigva, 112 kr på Systembolaget, nummer 17 i provningen

På delad femteplats med 29 poäng var kom Formiga de Vellut, från Viva Wine & Spirits, 139 kr på Systembolaget, nummer 19 på provningen.
Samt Saint Clair Pinot Noir från Sigva, 129 kr på Systembolaget, nummer 2 på provningen.
 
Sämsta vinet fick 19 poäng, men vi nämner inga namn…

Kvällen blev en succé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén nu under våren och själva kunna njuta av hos oss.
Hela listan på vinerna som provades hittar du i facit här:

Smakateljéns stora Blinda Bubbelprovning!
Vi provar ut årets godbitar ur det mousserande sortimentet. Ett flertal mousserande vinerkommer att ställas på startlinjen, alla försedda med anonym tävlingsdräkt och nummerlapp. Provningen kommer att ske i början av december, lagom inför jul och nyår! Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. Inte medlem? Det blir du här!

Blind rödvinsprovning 18/9, facit
1:  Bonpas, cotes de rohne, Viva                   
2:  Saint Clair, Pinot noir, Sigva                    
3:  Roncier, Juvinum                    
4:  Eikendal, Merlot, 2007, Wicked Wine                         
5:  Org de Rac, cab sauv, Sigva                     
6:  Chateau de Pierreux, Viva                        
7:  Ruré, Barbera d Asti, Viva                
8:  Borga10, Juvinum                   
9:  Saint-Esprit, cotes du rohne, Ward Wines         
10:  R / Collection, Lot no 5, Viva                  
11:  Domaine Bousquet, Sigva                       
12:  Livo Pavese, Barbera del Monferrato, Viva              
13:  Colombelle, Wicked Wine                       
14: Conde Valdemar, Sigva                           
15:  Kleine Zalze, Viva                          
16:  Cockfighters Ghost, Cab Suuv, 2007, Wicked Wine
17:  Macia Batle, Sigva
18:  Chateau Jean Faux, Juvinum
19:  Formiga, Viva
 
 
 
 
                    

Läs hela inlägget »

I en tät luguber stämning under Smakateljéns valv berättade jag delar av historien om Jack the Ripper förleden måndag, vill minnas att det var den 4.e september. Jag började med att måla upp London hösten 1888 i allmänhet; närheten mellan det utfattiga White Chapel och Buckingham Palace prakt. Vad gin respektive en sovplats i de så kallade doss houses kostade samt den oerhörda trångboddhet som rådde. Jag berättade även hur tsarens judepogromer hade fyllt bland annat Londons fattigaste kvarter med judiska flyktingar och om hur allt från kommunister, missionärer, irländska befrielseivrare, av någon anledning slaktare och annat kreti och pleti samlats i White Chapel. Där fattigdomen finns, finns även smutsen – allt var hästdraget och bara hästarna producerade tonvis av skit dagligen – kackerlackorna, sjukdomarna och förstås, längst ned på samhällsskalan, the unfortunates, de prostituerade. Efter den inramningen övergick jag ganska osentimentalt till att tala om de fem kanoniserade. Saken är den att vilka Jack’s offer var – han hette naturligtvis troligen inte Jack, namnet kommer från ett, troligen av en journalist, förfalskat brev till Metro Police – är faktiskt inte helt avgjort. Om någon undrar varför jag använder bisatser på bisatser, så är det för att det är så jag berättar. Men det finns fem med någorlunda liknande modus operandi och dem berättade jag detaljerat om, samt visade brutalt osmakliga bilder på sagda personers lik. Mina gäster satte sin gin i halsen. Som avslutning tillät jag ingen frågestund, vilket i sammanhanget kan tyckas märkligt, men min plan var att locka att gå på den längre föreläsningen under vilken så mycket mer än en viss svensk journalists namn och hans briljanta lösning på fallet kommer att nämnas. Så vässa edra listonknivar, gott folk. Välkommen åter.

//From Hell

Läs hela inlägget »

Nu i sommar fick jag möjlighet att besöka Blaxsta vingård tillsammans med vinmakarna och tillika smakentusiasterna Göran och Ulrika Amnegård.
Då det efterfrågats att vi ska arrangera en resa dit för våra medlemmar och vänner var ett första besök på sin plats.
 
Vingårdar har många av oss besökt förut. Men en svensk vingård? I Sörmland?! Som odlar och vinifierar Merlot? Man kan utan överdrift säga att jag var förväntansfull, trots att eller kanske tack vare, att jag hade provat vinerna förut.
Jag kommer ner en söndag eftermiddag. Tåg från Stockholm till Flen och därifrån taxi i ca 15min. Jag hinner att möta lite andra gäster som spenderat helgen där och dom måste nog trott att jag hamnat fel när jag kommer instampande med svarta kläder och långt hår. Alltid lika kul.
Hela upplevelsen måste beskrivas som legendarisk! Grymt väder, massa vinprat och vindrickade. Vingårdarna ligger lite utspridda mellan vineriet, hotellet och ladorna där höns, ankor och får gå fritt.
 
Maten: Känns nästan obekvämt med alla superlativer men fasen vilken upplevelse! Jag hade en till Blaxsta Chardonnay passande lunch där jag fattade att middagen skulle bli helt otrolig. Och förmodligen dyr! Varenda grönsak och ört kändes som den var plockad en nanosekund innan den hamnade på tallriken och sen fick jag höra att det var exakt så. Femrätters middag med vinpaket är inte billigt i Blaxstas restaurang, ca 2 000 kr per kuvert. Men det blir varken mer närproducerat, intimt eller med högre kvalitet än såhär. Sådär så att man pinsamt vill fotografera all mat o messa till alla man känner som brinner för smak (och har råd) att dom måste komma hit.


Jag tror att det som gjorde det här till en av de bättre mat- och vinupplevelser jag haft var totalen av alla delar. Att gå omkring i vingårdarna, prata green harvest och lite annat vinnördigt, få se vinpressarna, ståltankarna, det kliniska vineriet och allt detta mellan två av superba måltider, det blir svårt att toppa! Det var inte lika roligt att åka därifrån. Men planen är att ordna så att Smakateljéns medlemmar och vänner tillsammans kan få uppleva detta inom kort!
 
Andreas Vaple
http://www.blaxstawine.se/
 

Läs hela inlägget »
Bilden tillhör New York Times Bilden tillhör New York Times

På måndagsklubben den 12 juni samlade vi våra medlemmar och gäster för att gå igenom årets utbud av vita viner inför sommaren. Vi hade valt ut somriga mingelviner och vin som passar till den lätta sommarmaten.  Intresset var stort och det blev snabbt fullbokat. Totalt 39 viner stod på startlinjen när vi drog igång, samtliga väl anonymiserade i aluminiumfolie och försedd med startnummer. Deltagarna försågs med ett provningsprotokoll och av de 20 gästerna var det 19 som lämnade in protokollet.

Max poäng för ett vin skulle då vara 19 x 3 = 57 poäng.
 
Vinnande vin fick 47 poäng och var Leitz Magic Mountain från Johan Lidby Vinhandel, 159 kr på Systembolaget, nr 17467. Nummer 1 i provningen. 
 
Andra plats fick  45 poäng och var La Villette från Wicked Wine, 112 kr på Systembolaget, nr 71552 i beställningssortimentet. Nummer 38 i provningen.
 
Tredje plats fick 44 poäng och var ”W2” Riesling-Pinot Gris, också från Wicked Wine, 125 kr på Systembolaget, nr 78078 i beställningssortimentet. Nummer 34 i provningen.
 
Fjärde plats fick 42 poäng och var Saint Claire Pioneer Block 3, från Sigva, 149 kr på Systembolaget, nr 3577. Nummer 37 i provningen

På delad femteplats med 41 poäng var kom Laurent Miquel Albarino 2015, från Johan Lidby Vinhandel, 136 kr på Systembolaget i beställningssortimentet, nr 70688. Nummer 5 på provningen.
Samt Jan Biecher Pinot Gris från The Wine Team Global, 99 kr på Systembolaget, nr 81401. Nummer 14 på provningen.

På tredelad sjätteplats med 40 poäng vardera kom följande tre viner:
Muros Antigos från Stellan Kramer, 99 kr på Systembolaget, nr 75549 i beställningssortimentet. Nummer 2 på provningen.
Felino Chardonnay från Prime Wine, 119 kr på Systembolaget, nr 6030. Nummer 6 i provningen
Bestheim Pinot Blanc från Giertz Vinimport, 84 kr på Systembolaget, nr 12169. Nummer 7 på provningen
 
Sämsta vinet fick 24 poäng, men vi nämner inga namn.

Kvällen blev en totalsuccé! Många var nyfikna på hur de bedömt vinerna då flera av systembolagets storsäljare fanns med i startfältet. Några av de vinnande vinerna kommer ni att hitta i Smakateljén nu under våren och själva kunna njuta av hos oss.
Hela listan på vinerna som provades hittar du här:

Smakateljéns stora Rödvinsprovning!
Vi provar ut höstens godbitar ur det röda sortimentet. Ett flertal rödviner kommer att ställas på startlinjen, alla försedda med anonym tävlingsdräkt och nummerlapp. Provningen kommer att ske i början av september! Exklusivt för Smakateljéns medlemmar och deras gäster. Inte medlem? Det blir du här!

Läs hela inlägget »

 Jag får ofta frågor om vad passar att äta till mjöd. Det finns inga generella tips, då mjöd är en extremt mångfacetterad dryck. De lättare och torrare sorter går t.ex väldigt bra ihop med sushi och asiatisk mat, medan de tyngre sötare är perfekta som par till smakrika ostar och efterrätter.
 
Det är dock omöjligt att prata om vissa mjödsorter utan att nämna maten som bör serveras till, eftersom den specifika drycken är nästintill designad för specifik mat. Mjödet Skvader är ett exempel. Skvader är ett sagodjur som är hälften tjäder, hälften hare – jag berättar gärna legenden någon gång! Mjödets bärighet passar i alla fall perfekt till småvilt, och varför inte krydda maten med samma sorts vilda bär som använts för att krydda mjödet? Och med själva mjödet förstås! En perfekt kombination och ett kul sätt att bygga middagen.
 
Det torra bärmjödet Höst blev också framtagen med specifika matparningar i åtanke. När Marianne Wallberg arbetade fram blenden i samarbete med Mjödhamnen, var det höstköket som var målet. Höstmenyn efter lyckad jakt eller skörden från svampplockning fungerar lika fint med Höst. För att imponera på smaklökarna tar du tunna skivor av varmrökt björnstek, toppar upp med god olivolja, vällagrad ost – tex Svedjans, SM-guldtagande opastöriserade norra västerbotten. Klicka löjrom över, plus lite rårörda lingon runt. Vill du imponera ännu mer? Ta ”Brutala Lingon” istället för vanliga lingon och le av glädje över hur gott den värmande chilin och subtila ingefäran lirar med drycken.
 
En machésallad med ätbara blåklockor matchas upp av gräsgröna Vår, och nektarfyllda mitten i blåklockorna gifter sig ögonblickligen med honungstonerna i mjödet. Hakar du på trenden med harsyra eller granskott i maten kommer du vilja experimentera med flera mjödsorter – vad passar bäst? Fläderblomst eller tallskott? Nyanser av älggräs eller skogshonung?
 
Till och med julbordets och påskbordets maträtter går att matcha perfekt med mjöd. Vinter eller Suttungabrygden väljer jag när en festlig varm eller kall buffé med mycket salt och fett skall stå framme. Och vad passar bättre till julskinka som är gratinerad med senap och honung… än honungsmjödet Dalafröjd, som är just bryggd med senap?
 
Nu när säsongen har kommit för granskottsinläggningar och tallskottssylt (som enligt mig blir fulländad i kompination med vaniljglass och varma hjortron), så är det givet att matcha dessa rätter med sötare mjödsorter med skogshonungskaraktär och lite bittrare örtighet. Se bild för inspiration!
 
De söta dessertmjöden fungerar fint som efterrätt i sig. Men ska du dricka prisbelönta Grunwaldski så gäller följande. Baka eller köp en riktigt mustig och mörk chokladbrownie. Mycket rostade hasselnötter ska också finnas på samma tallrik. Addera grädde och vanilj i önskad kombination, tex som spegel eller halvsmält glass. Jag lämnar den bara här. Ni kommer tacka mig.
 
Välkomna till mjödprovningen i Smakateljén 19/5 kl 18. Mvh, Lena Padukova

Läs hela inlägget »

Den 20 april 2017 hade Smakateljén en provning av ny modell.
Istället för att ”enbart” avsmaka och diskutera öl så höll jag en föreläsning i ett orelaterat ämne. Denna gång tyska jet – och raketflygplan från andra världskriget.
Till de många bilderna av jetplan, jetmotorer, delar av jetmotorer, raketplan, tillhörande vapen, tillhörande attiraljer och fem män i lustiga hattar drack vi tyska öl som i möjligaste mån inte var tysk lager. Det blev veteöl, påsköl och Gose.

Poängen med Gose är att den innehåller koriander och salt. Därför bryter den mot den famösa Reinheitsgebot som egentligen aldrig varit tvingande. Men den Rittergut Gose som jag tänkt servera fanns inte i monopolets rikstäckande databas. Därför tvingades jag i min nöd servera de sista som jag själv har bryggt. Dessa bemöttes med entusiasm, att Gose inte säljer beror antagligen på att de flesta inte vet vad det är för något.

Detta koncept kallas tillsvidare för Öleläsningar. Ett antal sådana är inplanerade på Smakateljén.
Preliminärt är de som följer: 9.e juni blir det Öleläsning om hyperinflation. Bilder av sedlar blir det ganska många. det blir inte så mycket Tyskland som Ungern och Zimbabwe.

Ungefär 15 september blir det Ölelsning om bröderna Wrights misslyckade konkurrenter och de förfärliga kontraptioner som de försökte flyga med.

Ungefär 15 oktober blir det Öleläsning om det grekiska alfabetets plötsliga genombrott. Arkeologin tecknar en märklig bild.

Ungefär 15 november blir det öleläsning om Megafaunans utdöende. Alltså alla de djurarter som levde under istiderna och inte längre finns.

Ungefär 20 januari blir det mycket preliminärt Öleläsning om Londonbussar.

//Stefan Spett

Läs hela inlägget »

För att vidga vyerna och visa på att man kan framställa ytterst kvalitativa roséviner på andra håll än de klassiska vinregionerna som Provence och Tavel i södra Frankrike bjöd jag igår på en flight av fem olika roséviner i olika smakkategorier och med varierande stil. Min ingång för denna provning var att berätta om de olika framställningsmetoderna för ett rosévin samt vilken inverkan druvsort, klimat och växtplats har för vinet.

Som inledning bjöd jag blint på ett mousserande rosévin från vinproducenten Nyetimber med ursprung i West Sussex i södra England där de har verkat sedan 25 år tillbaka och även var pionjärer med att endast använda sig av de tre olika druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier för sin framställning av eleganta mousserande viner. Med en kalkrik jordmån liknande den i Champagne och vingårdarna planterade i mera skyddade lägen från de kraftiga vindarna från havet lyckas denna vinproducent få fram mousserande viner i världsklass i mitt tycke.

För de stilla rosévinerna under själva vinprovningen öppnades flighten med ett elegant och fruktigt sådant från en ögon-bryns-höjande vinregion som nog inte många har vetskap om – East Hamptons på Long Island i New York! Vinet som provades var 2014 Wölffer Estate Rosé som är en blend av Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc med några stänk Riesling. Detta vin satte tonen och provningsgruppen blev mäkta positivt överraskade.
Som uppföljare tog jag gruppen till Goumenissa i norra Grekland angränsande Makedonien där druvsorten Negoska fick visa upp sig i form av ett oerhört uttrycksfullt rosévin. Druvsorten Negoska är endast planterad här och ingen annanstans i världen och där bröderna Stergios och Periclis från Tatsis Winery framställer enastående kvalitetsviner i alla kulörer med ekologiska förtecken. Unikt är bara förnamnet och vinet heter 2014 Angel´s Heart Negoska Rosé.
Som extra djup och mera bredd under denna roséprovning slängde jag med det underbart vitala och mera stökiga vinet 2015 Le Coste Rosato från paret Antonuzi-Bouveron som producerar olika sorters kvalitetsviner i det nordvästra hörnet av sjön Lago di Bolsena i regionen Lazio i Italien. Detta satte igång surret rejält i gruppen och druvsorten Aleatico di Gradoli hade gjort sin entré och presenterat sig ordentligt.

För att avsluta denna provning och genomgången av vinerna fann jag det extra glädjande att få visa upp en doldis och en ”hemlig” vinregion från de sydligaste delarna i Champagne – Les Riceys i Côte des Bar. Att många inte vet om denna lilla vinproducerande region kan delvis förklaras av att det idag finns cirka 15 vinproducenter och att den årliga produktionen endast är totalt 70.000 flaskor. Det som är unikt för just AOC Les Riceys som skapades 1945 är att det är förbehållet denna appellation att framställa stilla roséviner, en vinstil som flera vinmakare redan producerade innan regionen ens hade erhållit AOC-status samt att fler och fler vinmakare övergivit att producera stilla roséviner till förmån av mousserande viner som är mera populära. Med anledning av detta var det häftigt att gruppen fick stifta bekantskap med det mera fylliga och mera mörkfärgade rosévinet 2010 ”En Valingrain” från Olivier Horiot. Detta rosévin stack ut i mängden och drar mera åt ett rött vin i sin framtoning men med mera klassisk elegans och vital syra i en ytterst matvänlig stil.
Som alltid vill jag passa på att tacka Smakateljén för vårt excellenta samarbete samt alla deltagare som alltid kommer på mina vinprovningar och ett extra stort tack till samtliga vinimportörer för leveranser av vinerna och för att förse mig med all information om vinerna och producenterna inför mina vinprovningar! Vinerna som provades igår kan införskaffas som följer nedan:

NYETIMBER CLASSIC CUVÈE ROSÈ
WÖLFFER ESTATE ROSÈ 2014


ANGEL´S HEART NEGOSKA ROSÉ 2014

LE COSTE ROSATO 2015
OLIVIER HORIOT ”en Valingrain” 2010


 

 

Läs hela inlägget »
Bilder används under Creative Commons från Lindblom