Kvinnor i vinvärlden har, precis som i andra tidigare mansdominerade branscher, inte varit någon självklarhet men börjar bli vanligare och vanligare. 
 
Ett tidigt exempel är "Gula änkan" madame Clicquot, eller Barbe-Nicole Ponsardin som hon hette. Hon blev änka efter sex års äktenskap och under hennes ledning kom familjens champagneproduktion att blomstra. Madame Clicquot blev den första att riddla flaskorna; vrida dom så att jästfällningen samlas vid flaskhalsen så att det lätt kan avlägsnas. 

Detta var på 1700-talet, och det har hänt en del sedan dess. Men det är först nu, en bit in på 2000-talet som ingen lyfter på ögonbrynen när man pratar om kvinnor gör vin. 
 
På Smakateljéns måndagsklubb den 12 februari höll jag en presentation om kända vinmakerskor, med sedvanlig smakprovning. Kvällens första vin var en cava från katalanska Castell dell'Age, ett vinhus som grundades av farmor Aurelia Figueras, och som idag drivs av hennes svärdotter, som började bruka jorden enligt biodynamiska läror, och sondotter. Cavan ligger minst 24 månader på sin jästfällning, vilket ger den komplexa toner. 
 
Andra vinet kommer från andra sidan jorden, från San Antonio i Chile, och är skapat av landets första vinmakerska, Maria Luz Marin. Vinet är gjort på sauvignon gris, en druva som är en klon av sauvignon blanc, och påminner om den. Det är spontanjäst och lagras delvis på fat och delvis i ståltank. Frisk, fyllig och läcker. 
 
Slutligen en amarone, skapad enligt Lady Amarones, Marilisa Allegrinis, anvisningar. 
Till en början var hon inte alls intresserad av att arbeta med familjens vinproduktion, men då fadern och därefter den äldste brodern dog, klev hon in. Hon reste världen runt och hörde sig för om vad sommelierer och vinentusiaster världen runt tyckte om husets viner. Därefter skapade hon husets signum, Allegrini Amarone della Valpolicella Classico. 
 
Jag tror inte jag överdriver när jag säger att det oooh-ades och aaaaha-ades under kvällen och att alla hittade nya intressanta favoriter att förgylla middagar med!
Framförallt var det roligt att konstatera att detta inte är några konstigheter, utan att kvinnor har tagit sin självklara plats även i en så traditionell manlig värld som vinvärlden varit. Stort tack till Carovin, Terrific Wines och Mondo Wine som sponsrade med viner! 
/Amalia G Stöckel, Sommelier
 
Cava Aurelia, nr 7923, 139 kr/750 ml
Casa Marin Sauvignon Gris, nr 70494, 179 kr/750 ml
Allegrini Amarone della Valpolicella Classico, nr 95093, 499 kr/750 ml

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln