pisco chileno - det mångsidiga destilatet gästar måndagsklubben

Brandyfamiljens kanske än så länge mest okända medlem gästspelade på Smakateljéns Måndagsklubb den 6 november.
Sommelier och skribent Amalia G Stöckel presenterade druvdestillatet pisco chileno, dess historia, hur den produceras, den skyddade ursprungsbeteckningen som är den amerikanska kontinentens äldsta samt de olika typer av pisco som finns och hur man kan avnjuta dom. 
 
Vi provade tre typer av piscos, som alla som funkar perfekt både att använda som drinkbas eller att njuta av som avec. 
Först ut var den kände vinproducenten Miguel Torres El Gobernador. Det är en utmärkt "baspisco" att ha hemma, med fina muskattoner i doft och smak som gör sig bra i den uppfriskande drinken "pisco sour" - Sydamerikas förmodligen mest kända och populära cocktail. 
El Gobernador finns i Systembolagets beställningssortiment, nr 70651, 389 kr/700 ml
 
Pisco nummer två är en något mer exklusiv pisco, Waqar produceras av en familj som är femte generationens piscodestillatörer. Även Waqar funkar finfint i pisco sour och ger då drinken en något mer komplex smak. 
Waqar finns i bättre barer och även i Systembolagets beställningssortiment, nr 87063, 491 kr/700 ml
 
Slutligen provade vi en fatlagrad pisco, Mistral, som dessvärre inte finns att få tag i här i Sverige - än, men tack vare ProChile, Chilenska Ambassadens Handelsavdelning, fick vi förmånen att prova den typen av pisco. Fatlagrad pisco avnjuts mest som avec, men går självfallet att blanda drinkar med, även om det vore synd på de riktigt komplexa aromer som sådan pisco har. 
 
Vill du prova chilensk pisco så finns det fem stycken i Systembolagets beställningssortiment, du finner dem nedan.
 
Stort tack till ProChile, Barkonsult och Miguel Torres som gjorde provningen möjlig! 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln