Champagne på en onsdag!

Onsdag 4/10 höll vi i en mysig champagneprovning för en grupp nyfikna smakälskare!

Vi började i loungen, som vi brukar, med ett välkomstbubbel. En Blanc de Blancs från Vve Fourny på Magnumbutelj!. Denna är dessutom en Premier Cru Champagne!

Själva provningsflighten bestod av sju glas och välkomstchampagnen räknas som glas noll i denna vinprovning.

Till bords! Först ut var den mycket prisvärda standardcuveen från Andre Legrand.
trevlig balanserad syra med toner av citrus och äpple. Ingen överdådig champagne men en mkt bra start!

I andra glaset hällde min assistent Catta upp Castelanau som uppvisade sin typiska chardonnaydominans i doft och smak. Med enn liten gnutta kryddighet är denna ett perfekt exempel på en prisvärd skumpa i klassisk champagnestil.

Som tredje vin kom vi till kvällens enda Blanc de Noirs signerad Alice Bardot. Ett perfekt tillfälle att jämföra föregående cuveer med en druvren champagne på endast Pinot Noir. Som oftast med Blanc de Noir-viner så är den generösa frukten slående. Här även med en tydlig ton av grapefrukt och röda äpplen.

Glas fyra. Kopplingen mellan Champagne och det ryska hovet är väldokumenterad. Då gör Tsarine entré, från champagnehuset Maison Chanoine Frères som grundades 1730, vilket gör det till det näst äldsta aktiva i Champagne. Doft och smak som påminner om brioche, kex och toner av citrus och gula äpplen.

Nummer fem är en personlig favorit som visar att sötman inte behövs för att balansera champagnens enorma syra! Provningens andra Premier Cru är Paul Goerg Absolu! Helt snustorr men med en sån generös frukt att det är svårt att  tro att det här är Brut Nature. Makalöst bra vin!

Ekologisk champagne är sällsynt med tanke på att druvor oftast plockas från som många olika odlingar. Glas sex från anrika Lanson är deras Green Label. Ekologiskt från hjärtat av Marnedalen! Balanserad rackare med en elegant syra som ger en lång och härlig finish!

Som grand final fick vi äran att prova en årgångschampagne! Glas sju fick ett vin med druvor från både Grand och Premier Cru-gårdar. Veuve Clicquot 2008, som legat 5 år på flaska var utan tvekan kvällens höjdpunkt. Brödigt med toner av aprikos, citrus, lite persika och en rostad nyans som nästan går att se på färgen. Svår att få tag på om man inte besöker Smakateljen!

Viner
1. Andre Legrand SB Nr 77841
2. Castelnau SB Nr 76191
3. Alice Bardot, Cuvée Belle Noire Brut  SB Nr 75382
4. Tsarine Cuvée Premium Brut  SB Nr 77934
5. Paul Goerg Absolu   www.juvinum.se
6. Lanson Green Label Brut Organic SB Nr 79208
7. Veuve Clicquot Vintage 2008  www.lvmh.com/houses/wines-spirits/veuve-clicquot/

Välkomstchampagne:
Vve Fourny & Fils, Blanc de Blancs Brut Premier Cru  SB nr 76480

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln