Blaxsta

Nu i sommar fick jag möjlighet att besöka Blaxsta vingård tillsammans med vinmakarna och tillika smakentusiasterna Göran och Ulrika Amnegård.
Då det efterfrågats att vi ska arrangera en resa dit för våra medlemmar och vänner var ett första besök på sin plats.
 
Vingårdar har många av oss besökt förut. Men en svensk vingård? I Sörmland?! Som odlar och vinifierar Merlot? Man kan utan överdrift säga att jag var förväntansfull, trots att eller kanske tack vare, att jag hade provat vinerna förut.
Jag kommer ner en söndag eftermiddag. Tåg från Stockholm till Flen och därifrån taxi i ca 15min. Jag hinner att möta lite andra gäster som spenderat helgen där och dom måste nog trott att jag hamnat fel när jag kommer instampande med svarta kläder och långt hår. Alltid lika kul.
Hela upplevelsen måste beskrivas som legendarisk! Grymt väder, massa vinprat och vindrickade. Vingårdarna ligger lite utspridda mellan vineriet, hotellet och ladorna där höns, ankor och får gå fritt.
 
Maten: Känns nästan obekvämt med alla superlativer men fasen vilken upplevelse! Jag hade en till Blaxsta Chardonnay passande lunch där jag fattade att middagen skulle bli helt otrolig. Och förmodligen dyr! Varenda grönsak och ört kändes som den var plockad en nanosekund innan den hamnade på tallriken och sen fick jag höra att det var exakt så. Femrätters middag med vinpaket är inte billigt i Blaxstas restaurang, ca 2 000 kr per kuvert. Men det blir varken mer närproducerat, intimt eller med högre kvalitet än såhär. Sådär så att man pinsamt vill fotografera all mat o messa till alla man känner som brinner för smak (och har råd) att dom måste komma hit.


Jag tror att det som gjorde det här till en av de bättre mat- och vinupplevelser jag haft var totalen av alla delar. Att gå omkring i vingårdarna, prata green harvest och lite annat vinnördigt, få se vinpressarna, ståltankarna, det kliniska vineriet och allt detta mellan två av superba måltider, det blir svårt att toppa! Det var inte lika roligt att åka därifrån. Men planen är att ordna så att Smakateljéns medlemmar och vänner tillsammans kan få uppleva detta inom kort!
 
Andreas Vaple
http://www.blaxstawine.se/
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln