Mjöd och mat: Lena tipsar om matkombinationer med klös

 Jag får ofta frågor om vad passar att äta till mjöd. Det finns inga generella tips, då mjöd är en extremt mångfacetterad dryck. De lättare och torrare sorter går t.ex väldigt bra ihop med sushi och asiatisk mat, medan de tyngre sötare är perfekta som par till smakrika ostar och efterrätter.
 
Det är dock omöjligt att prata om vissa mjödsorter utan att nämna maten som bör serveras till, eftersom den specifika drycken är nästintill designad för specifik mat. Mjödet Skvader är ett exempel. Skvader är ett sagodjur som är hälften tjäder, hälften hare – jag berättar gärna legenden någon gång! Mjödets bärighet passar i alla fall perfekt till småvilt, och varför inte krydda maten med samma sorts vilda bär som använts för att krydda mjödet? Och med själva mjödet förstås! En perfekt kombination och ett kul sätt att bygga middagen.
 
Det torra bärmjödet Höst blev också framtagen med specifika matparningar i åtanke. När Marianne Wallberg arbetade fram blenden i samarbete med Mjödhamnen, var det höstköket som var målet. Höstmenyn efter lyckad jakt eller skörden från svampplockning fungerar lika fint med Höst. För att imponera på smaklökarna tar du tunna skivor av varmrökt björnstek, toppar upp med god olivolja, vällagrad ost – tex Svedjans, SM-guldtagande opastöriserade norra västerbotten. Klicka löjrom över, plus lite rårörda lingon runt. Vill du imponera ännu mer? Ta ”Brutala Lingon” istället för vanliga lingon och le av glädje över hur gott den värmande chilin och subtila ingefäran lirar med drycken.
 
En machésallad med ätbara blåklockor matchas upp av gräsgröna Vår, och nektarfyllda mitten i blåklockorna gifter sig ögonblickligen med honungstonerna i mjödet. Hakar du på trenden med harsyra eller granskott i maten kommer du vilja experimentera med flera mjödsorter – vad passar bäst? Fläderblomst eller tallskott? Nyanser av älggräs eller skogshonung?
 
Till och med julbordets och påskbordets maträtter går att matcha perfekt med mjöd. Vinter eller Suttungabrygden väljer jag när en festlig varm eller kall buffé med mycket salt och fett skall stå framme. Och vad passar bättre till julskinka som är gratinerad med senap och honung… än honungsmjödet Dalafröjd, som är just bryggd med senap?
 
Nu när säsongen har kommit för granskottsinläggningar och tallskottssylt (som enligt mig blir fulländad i kompination med vaniljglass och varma hjortron), så är det givet att matcha dessa rätter med sötare mjödsorter med skogshonungskaraktär och lite bittrare örtighet. Se bild för inspiration!
 
De söta dessertmjöden fungerar fint som efterrätt i sig. Men ska du dricka prisbelönta Grunwaldski så gäller följande. Baka eller köp en riktigt mustig och mörk chokladbrownie. Mycket rostade hasselnötter ska också finnas på samma tallrik. Addera grädde och vanilj i önskad kombination, tex som spegel eller halvsmält glass. Jag lämnar den bara här. Ni kommer tacka mig.
 
Välkomna till mjödprovningen i Smakateljén 19/5 kl 18. Mvh, Lena Padukova

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln