Flygplan och öl, öl utan reinheitsgebot

Den 20 april 2017 hade Smakateljén en provning av ny modell.
Istället för att ”enbart” avsmaka och diskutera öl så höll jag en föreläsning i ett orelaterat ämne. Denna gång tyska jet – och raketflygplan från andra världskriget.
Till de många bilderna av jetplan, jetmotorer, delar av jetmotorer, raketplan, tillhörande vapen, tillhörande attiraljer och fem män i lustiga hattar drack vi tyska öl som i möjligaste mån inte var tysk lager. Det blev veteöl, påsköl och Gose.

Poängen med Gose är att den innehåller koriander och salt. Därför bryter den mot den famösa Reinheitsgebot som egentligen aldrig varit tvingande. Men den Rittergut Gose som jag tänkt servera fanns inte i monopolets rikstäckande databas. Därför tvingades jag i min nöd servera de sista som jag själv har bryggt. Dessa bemöttes med entusiasm, att Gose inte säljer beror antagligen på att de flesta inte vet vad det är för något.

Detta koncept kallas tillsvidare för Öleläsningar. Ett antal sådana är inplanerade på Smakateljén.
Preliminärt är de som följer: 9.e juni blir det Öleläsning om hyperinflation. Bilder av sedlar blir det ganska många. det blir inte så mycket Tyskland som Ungern och Zimbabwe.

Ungefär 15 september blir det Ölelsning om bröderna Wrights misslyckade konkurrenter och de förfärliga kontraptioner som de försökte flyga med.

Ungefär 15 oktober blir det Öleläsning om det grekiska alfabetets plötsliga genombrott. Arkeologin tecknar en märklig bild.

Ungefär 15 november blir det öleläsning om Megafaunans utdöende. Alltså alla de djurarter som levde under istiderna och inte längre finns.

Ungefär 20 januari blir det mycket preliminärt Öleläsning om Londonbussar.

//Stefan Spett

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln