Det är alltid säsong för rosé! (fredag 28/4)

För att vidga vyerna och visa på att man kan framställa ytterst kvalitativa roséviner på andra håll än de klassiska vinregionerna som Provence och Tavel i södra Frankrike bjöd jag igår på en flight av fem olika roséviner i olika smakkategorier och med varierande stil. Min ingång för denna provning var att berätta om de olika framställningsmetoderna för ett rosévin samt vilken inverkan druvsort, klimat och växtplats har för vinet.

Som inledning bjöd jag blint på ett mousserande rosévin från vinproducenten Nyetimber med ursprung i West Sussex i södra England där de har verkat sedan 25 år tillbaka och även var pionjärer med att endast använda sig av de tre olika druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier för sin framställning av eleganta mousserande viner. Med en kalkrik jordmån liknande den i Champagne och vingårdarna planterade i mera skyddade lägen från de kraftiga vindarna från havet lyckas denna vinproducent få fram mousserande viner i världsklass i mitt tycke.

För de stilla rosévinerna under själva vinprovningen öppnades flighten med ett elegant och fruktigt sådant från en ögon-bryns-höjande vinregion som nog inte många har vetskap om – East Hamptons på Long Island i New York! Vinet som provades var 2014 Wölffer Estate Rosé som är en blend av Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc med några stänk Riesling. Detta vin satte tonen och provningsgruppen blev mäkta positivt överraskade.
Som uppföljare tog jag gruppen till Goumenissa i norra Grekland angränsande Makedonien där druvsorten Negoska fick visa upp sig i form av ett oerhört uttrycksfullt rosévin. Druvsorten Negoska är endast planterad här och ingen annanstans i världen och där bröderna Stergios och Periclis från Tatsis Winery framställer enastående kvalitetsviner i alla kulörer med ekologiska förtecken. Unikt är bara förnamnet och vinet heter 2014 Angel´s Heart Negoska Rosé.
Som extra djup och mera bredd under denna roséprovning slängde jag med det underbart vitala och mera stökiga vinet 2015 Le Coste Rosato från paret Antonuzi-Bouveron som producerar olika sorters kvalitetsviner i det nordvästra hörnet av sjön Lago di Bolsena i regionen Lazio i Italien. Detta satte igång surret rejält i gruppen och druvsorten Aleatico di Gradoli hade gjort sin entré och presenterat sig ordentligt.

För att avsluta denna provning och genomgången av vinerna fann jag det extra glädjande att få visa upp en doldis och en ”hemlig” vinregion från de sydligaste delarna i Champagne – Les Riceys i Côte des Bar. Att många inte vet om denna lilla vinproducerande region kan delvis förklaras av att det idag finns cirka 15 vinproducenter och att den årliga produktionen endast är totalt 70.000 flaskor. Det som är unikt för just AOC Les Riceys som skapades 1945 är att det är förbehållet denna appellation att framställa stilla roséviner, en vinstil som flera vinmakare redan producerade innan regionen ens hade erhållit AOC-status samt att fler och fler vinmakare övergivit att producera stilla roséviner till förmån av mousserande viner som är mera populära. Med anledning av detta var det häftigt att gruppen fick stifta bekantskap med det mera fylliga och mera mörkfärgade rosévinet 2010 ”En Valingrain” från Olivier Horiot. Detta rosévin stack ut i mängden och drar mera åt ett rött vin i sin framtoning men med mera klassisk elegans och vital syra i en ytterst matvänlig stil.
Som alltid vill jag passa på att tacka Smakateljén för vårt excellenta samarbete samt alla deltagare som alltid kommer på mina vinprovningar och ett extra stort tack till samtliga vinimportörer för leveranser av vinerna och för att förse mig med all information om vinerna och producenterna inför mina vinprovningar! Vinerna som provades igår kan införskaffas som följer nedan:

NYETIMBER CLASSIC CUVÈE ROSÈ
WÖLFFER ESTATE ROSÈ 2014


ANGEL´S HEART NEGOSKA ROSÉ 2014

LE COSTE ROSATO 2015
OLIVIER HORIOT ”en Valingrain” 2010


 

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln