Kommande mjödprovning

DEN HISTORISKA DRYCKEN: MYTER OCH FAKTA
 
En mjödprovning med officerarna på Karlberg, sedan en kväll i Mjödhamnen-montern på Malt, Mat, & Destillat som hade premiär på Stockholmsmässan i helgen. Mjöd blir ständigt hetare och hetare, men det märks att folk fortfarande har fördomar och missuppfattningar. Låt oss se på de vanligaste här!
 
”Mjöd! Det är ju en sån där… honungs-öl!”
 
Helt fel. Ett riktigt mjöd bryggs aldrig med humle eller malt, någonsin. Det finns absolut öl som bryggs med honung, och det kan vara väldigt gott, men drycken kallas för Mölska (Eng: Braggot), inte mjöd (Eng: Mead). Den här missuppfattningen är mycket vanlig i Sverige, och det finns en anledning till det. För många år sedan fanns det nämligen en honungs-öl i Systembolagets sortiment. Det kallades dock inte för mölska, utan för ”Svea Viking Mjöd”. Denna bärnstensfärgade starköl från Three Towns lyckades fastna i mångas minne, men lyckligtvis är det fler och fler som upptäcker att riktigt mjöd är något helt annat. Om mjöd skall jämföras med någon annan dryck så är det närmare ett vin gjort på honung, än något annat. Visst kan mjöd vara kolsyrat, men då påminner det mer om mousserande vin än öl. Idag finns det dock flera mölskor på Bolaget för den dom föredrar det framför mjöd – tex Mölska Tallstrunt och Mölska Bergslagen. Närkes Kulturbryggeri har nyligen gjort en underbart god röd mölska, håll utkik på ölmässor eller på ölpuben nära dig.
 
”Mjöd! Det är sånt som vikingarna drack”
 
Endast delvis korrekt. Mjöd är mycket äldre än så: det äldsta arkeologiska spåret av mjöd är från 7000 f.Kr (Kina). De forntida indierna, egypterna, mesopotamierna, greker och romare, och till och med mayaindianer bryggde och drack mjöd. Liksom i Norden har mjöd varit gudarnas dryck i alla dessa kulturer. I Sverige var mjöd den främsta drycken bl.a under Gustav Vasas tid, vilket var långt efter vikingarna.
 
”Mjöd! Nä, det är en sån grumlig mäsk som lajvare brygger”
 
Vad kan jag säga? Vi har i Sverige en stor härlig kultur av spel, levande rollspel, och re-enactment, som vi är stolta över! Det finns många duktiga, engagerade människor, som gärna testar gamla recept och traditionella levnadssätt. Problemet är att den drycken som många ungdomar så engagerat bryggde i stora damejeanner inför lajv och festivaler är fullständigt olik det mjödet som folk drack historiskt. Med felaktiga ingredienser som russin, socker och bakjäst fick nutidens amatörbryggare något som i bästa fall liknande mäsk - och även om korrekta råvaror av hög kvalitét användes, så fanns det få som hade tålamod att vänta i ett år för lagring. Entusiasmen gick före förnuftet. Lyckligtvis kan över 40 sorter av riktigt, fint, färdiglagrat och historiskt korrekt mjöd köpas på Systembolaget idag. Låt oss hoppas att det kan stärka mjödets välförtjänta image som gourmetdryck.
 
”Mjöd! Det är ju sån… Gotlandsdricku!”
 
Nej. Mjöd är honungsvin. Gotlandsdricku är Gotlandsdricku. Det närmaste som går att komma Gotlandsdricku på bolaget är ”Mölska Eindrikke” som är en surmölska med enbär och rökmalt. Fantastisk för dem som är lagda åt det hållet.
 
”Mjöd… nej, det är ju honung, det är för sött för mig”
 
Det polska mjödet är vanligtvis sött i nivå med dessertviner, men många av de sorterna som bryggs i Sverige är halvtorra till torra. Några påminner om ett lätt Alsace-vin; andra är fräscha och gräsiga - som mjödet Vår tex. Det bryggs på tidig vårhonung med nyplockade fläderblom och får gröna friska noter av citronmeliss och rabarber. Jämför även gärna de torra mjödsorterna Tatt Av Vinden och Hela Floran för att se vad som sker när hela sötman från honungen får jäsa upp. Doften av honungen må vara kvar, men vad smakar honung egentligen när det söta är borta?
 
Vi ses på nästa provning! Allt gott, Lena
 
Välkomna till mjödprovning på Smakateljen, på fredag den 19e maj 2017 där Lena Padukova tar med er på en resa till mjödets exklusiva värld, och guidar er bland hela bredden av skaldernas och gudarnas dryck!
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln