Källarmästarens eget urval av bubbel

I lördags hade jag äran att presentera några mousserande viner och bringa lite klarhet i hur man gör dessa underbara drycker, vad som skiljer dem åt samt hur det kommer sig att vissa är så pass mycket dyrare än andra. Till skillnad från förra ”Källarmästarens eget urval av bubbel” så ville jag att visa svart på vitt hur den missvisande skalan av torrhetsgrad är beskaffad. Därför började vi med en Cava Brut Nature, från Pinord som heter + NATURA. Tyvärr går denna inte att få tag på genom Systembolaget längre så länk, pris, artikelnr osv uteblir för välkomstbubblet. Poängen var hur som att ni skulle få en krispig start med elegans och hög syra i loungen, med passande brasa.
 
Väl i provningssalen började vi med en ekologisk Prosecco:Pizzolato 89 kr (nr. 7870)
Smaken var tämligen torr, fruktig med inslag av päron, vingummi, mandarin och citrus. Vinet har jäst på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Bubblorna i vinet har tillkommit genom en andra jäsning i trycktank. Denna metod kallas för tankmetoden eller charmatmetoden.
 
Den traditionella metoden var representerad av fyra ambassadörer i lördagens flight. Först ut en lite udda Cava:
Cava Especial Blanc de Noirs Reserva Brut Nature99 kr (nr. 7610)
Eftersom denna är gjord på endast Pinot Noir som är en blå druva upplevde vi en förnimmelse av sötma trots att vinet va nästintill snustorr! En fruktig, nyanserad smak med inslag av röda äpplen, kex, nougat, örter och apelsin.
 
Frankrike har ju som bekant visat vägen för tillverkning av mousserande och även Cava och Prosecco görs med stor skicklighet så är en Cremant, denna gång från Bourgogne, en självklarhet på en bubbelprovning. Vi njöt av:
Louis Bouillot 199kr (Nr 7688)    
Crémant de Bourgogne Brut
Även detta mousserande är ekologiskt. Lång härlig syra, fruktig smak med inslag av päron, gula äpplen, kex och grapefrukt.
 
Näst sist ut kom en Champagneproducent som ligger oss varmt om hjärtat. Det kändes även bra att presentera en Blanc de blancs (100% Chardonnay) som kontrast till den Blanc de Noirs som vi provade två glas innan:
Pierre Peters 329kr (Nr 7350)         
Cuvée de Réserve
Smaken var mycket frisk och typiskt torr som en Blanc de Blancs ska vara. En viss fruktighet och brödig smak med inslag av äpplen, choklad, nougat och grape återfanns också.
 
Vi avslutade vackert med en ekologisk Champagne från det berömda huset Lanson.
LANSON Green Label 399kr(Nr 79208)
Denna champagne framställs av organiska druvor som uteslutande odlas på en vingård i hjärtat av Marnedalen.
Smaken var intensiv och kraftfull med inslag av exotiska frukter, granatäpple och papaya. Lång eftersmak med nyanser av mineral.

Ny bubbelprovning kommer inom kort!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln