Petri presenterade Prosecco på måndagsklubben 20/1 2017

PROSECCO - Från dåtid till nutid
 
Igår hade jag äran att få hålla i en provning av Prosecco - detta ljuvliga mousserande vin från nordöstra hörnet av Italien. Syftet med denna provning var att kortfattat visa på hur utvecklingen av Prosecco skett genom tiderna. Som en referensram tog jag med den ursprungliga varianten av Prosecco som går under namnet Col Fondo som översatt från italienskan lyder ungefär "med sin fällning" Detta mera naturliga vin får sin andra jäsning på flaska med sin jästfällning till skillnad mot den mera massproducerade varianten av Prosecco som genomgår sin jäsning i så kallade autoklaver - trycktankar av rostfritt stål. Skillnaden smakmässigt mellan dessa två är således att Col Fondon är ett mera pärlande vin med smak av jäst och saffran och utan några som helst tillsatser medan den mera publika Proseccon har primära smaker av päron, citrus och vit persika och oftast är filtrerad och ren i sin smak.
 
Båda dessa viner är enkla i sin framtoning och smaker och fungerar perfekt med tilltugg som krämiga ostar eller till olika charkuterier som det även bjöds på igår. Att denna provning drog fullt hus och även sammanföll med Freddes födelsedag gjorde denna Måndagsklubb till en lyckad sådan! 
 
Petri Kinnunen
VinAmbassadören

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln