Stellankramers Whiskyprovning 13/2

Tjena,

Här kommer lite bilder och mina Tasting Notes.

Loch Lomond Highland Single Malt, 301kr., art.nr. 597, 40%. En för mig väldigt prisvärd singelmalt för alla tillfällen. Tydliga inslag av rostat röd, kanel och romrussin. Lång och behaglig eftersmak för att vara en no age.

Inchmurrin 12 years old, 559kr., 46%. (finns i beställningssortimentet från och med mitten på mars) Gräsig, floral och uppgigande! Inchmurrin tillverkas på den största av Loch Lomonds öar och får en helt egen identitet.  
Jag finner behagliga toner av citrus, persika och lite tall. Provar man den med tillsammans med en chokladbit kan man hitta inslag av hallonkola.
 
Glen Scotia 15 years old, 652kr., art.nr. 85840, 46%. Den första malten vi provade från Glen Scotias nya “core range”. En renodlad Campbeltown malt med allt vad det innebär.  När jag först doftar tänker jag på gammaldags vaniljglass därefter smyger sig toner av nötter, aprikos och apelsinskal in. Här finner jag tydliga inslag av sälta vilket karakteriserar typiska singel malts från den här regionen. 

Glen Scotia Double Cask, 572kr., art.nr. 85713. Min personliga favorit och så även deltagarna på Smakateljén.  Whiskyn har lagrats på amerikansk ek och fått avsluta sin tid på Pedro Ximenez-fat. Jag upplever den som robust men ändå välbalanserad. PX fatet ger för mig malten en härlig sötma samtidigt som den är väldigt generös. Tips är att avnjuta den med en bit mörk choklad typ 70%.

Glen Scotia Victoriana, 882kr., art.nr. 85356, 51,5%. Glen Scotias hyllning till den Victorianska eran då Campbeltown hade si storhetstid. Även denna en stor favorit hos deltagarna.  I doften finner jag svartvinbär och crème brulee. Smaken är intensiv och växer allt mer medan den går ner. En droppe vatten gör att malet öppnar sig något vilken många tycker om, jag föredrar den som den är.     

Glen Scotia Limited Edition 1991, 1499kr., art.nr. 40462, 51,5%.  Vi fick nöjet att presentera två singel malts som buteljerats specifikt till den svenska marknaden. 91an tar mig till tropikerna, ananas, mango, passionsfrukt, allt exploderar samtidigt. Smaken är intensiv men ändå harmonisk med ett behagligt torrt avslut. Liksom Victorianan är dessa två cask strenght som buteljerats till 51,5%. En mycket fin singelmalt för barskåpet hemma eller om man vill imponera på vännerna.   

Glen Scotia Limited Edition 1992, 1499kr., art.nr. 40461
Något mer blygsam än föregångaren. Dem flesta föredrog denna framför 91an. Jag upplever den som lite eldig med ett långt och fint avslut. Avnjut gärna med någon form av charkuterier, salta nötter eller om du frågar Fredde, ostbågar.
 
Summering: Väldigt trevlig provning med extremt kunniga deltagare. Det är alltid uppskattat när folk deltar i diskussionen och kommer med egna slutsatser och tankar.
Roligt att se Double Casken vinna en jordskredsseger. Det var också härligt att Loch Lomonds Singel Malt fick ett så bra mottagande, även av dem mest erfarna whiskydrickarna. 
Har ni inte en Campbletown malt i barskåpet tycker jag ni borde införskaffa er det. Är någon intresserad av att besöka Glen Scotia eller Loch Lomond är ni välkomma att kontakta oss så hjälper vi till.

Med Vänlig Hälsning,
 
 
Jonas Cofield

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln