Ostprovning med dryck i Emil Fasths regi

I fredags så var det då äntligen dags för den första provningen i min serie om tre provningar i ostens tecken...

När gästerna anlände strax innan 18:00 så var det hög stämning men lite rörigt på Smakateljen. Vi hade ju vår super vassa fotograf Gabriella där för att ta lite ostbilder samt lite Tequilabilder till hemsidan. Källarmästare Andreas såg dock till att servera gästerna lite dryck och klämma igång lounge spellistan medan det sista från fotograferingen röjdes undan. Sköna och lite förväntansfulla vibbar fyllde snabbt lokalerna och så fort de sista deltagarna anlänt så satte vi oss till bords.

Provningen hade en inriktning på klassiska ostar med vin, osthistoria samt tillverkning.

Efter presentation och en genomgång av osttillverkning samt lite historia så drog vi igång med en smakresa genom några av de mest klassiska ostarna. 
Vi tog oss från norra Frankrike med ostar som Brilliat Saverin, Brie du Meaux, med en snabb, bonusavstickare, till Korsika med den lite ovanliga Brin d'Amour. Dessa sköljdes ned med Massé Brut Champagne samt en vit, lätt ekas Côtes de Jura. 
Sedan fortsatte vi ner genom Alsacedalen med en Munster och vidare nästan rakt österut till regionen Berry som ligger sydöst om Loire och en fantastiskt mogen Valencay. Dessa avnjöts med ett klassiskt soldatvin från södra Rhône, Dames de Cleve. 
Efter detta slottsbesök med en legendarisk getost och rött vin så drog vi mot den fransk/schweiziska gränsen och den franska Comté. Detta franska svar på alpost behövde en partner med mera fat och krydda och valet föll på en bra Rioja Crianza, Valcaliente. Resan avslutades sedan nere i de bergigaste delarna av södra Frankrike med den äldsta, fortfarande tillverkade osten i världen, Roquefort. Denna parades med något så ovanligt som ett rött, sött, mousserande vin från Piemonte i norra Italien, en Brachetto d'Acqui.

Deltagarnas intresse var stort och frågorna samt sidospåren var många, till allas glädje. Efter provningen så stannade nästan samtliga kvar för att njuta lite ytterligare av ostarna samt ha lite öppen och helt oplanerad frågestund, tros att klockan vid det här laget passerat 21. Detta ser jag som ett mycket gott betyg på en bra provning och hoppas samtliga deltagare verkligen fick med sig en massa av nyttig kunskap hem.

Nu kan jag knappt hålla mig till nästa provning... Då kör vi Ost, Öl, udda smakkombinationer och en del ostlegender.
Missa den inte... Lördag 25/2.
Biljetter HÄR

//Emil Fasth

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln