ETNA - VULKANISKA VINER!

Med fullt fokus på vinregionen Etna i det nordöstra hörnet av Sicilien samt en djupdykning i druvsorten Nerello Mascalese som utgör fundamentet i de röda vinerna höll jag i en väldigt lyckad provning i går. Intresset för dessa vulkaniska viner verkar vara stort och detta märktes då provningen var helt utsåld! Vulkanen Etna med den gynnsamma jordmånen, klimatet och dess vingårdar eller de mera enskilda vingårdslägen som lokalt kallas Contradas har alla förutsättningar att med skickligt vinmakande framställa enastående och välstrukturerade viner. Kännetecknande för dessa röda viner är den mera eleganta rödbärs-fruktiga framtoningen som är integrerad med en bra syra samt den påtagligt mineraliska karaktären i avslutet.

Vinerna som provades under denna provning var 2013 Mofete Etna Rosso från Palmento Costanzo som var helt färsk i landet och som först har Sverige-premiär i slutet av mars, finns via brixwine.se. Det andra vinet var Pietradolce 2013 Archineri Etna Rosso från pre-phylloxera vinstockar (original-stockar innan vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet) och finns att beställa via vinoliv.se. Tredje vinet ut var 2013 Feudo Etna Rosso från den sympatiska Giuseppe Russo, mannen bakom vinhuset Girolamo Russo som kan beställas av bristlywine.se. Som avslutning valde jag att presentera en av vinerna från Frank Cornelissen - den nya årgången 2015 av Munjebel Rosso som verkligen levererar en påtaglig karaktär av flytande sten. Detta vin kan beställas via vinnatur.se (privatimport gäller)

Som inledning fick gästerna även smaka på en 2015 Etna Rosato från vinproducenten Pietradolce som är ett unikt vin som ligger mera i skalan av en koppar-färgad rosé och drar mera åt ett ljust rött vin i smaken.

Personligen tror jag att kvalitetsviner från Etna kommer att komma ännu mera inom de kommande åren i Sverige och vi har ännu endast bevittnat en liten del av eruptionen...

Petri Kinnunen
VinAmbassadören

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln