Källarmästarens eget urval av bubbel

I lördags höll jag en provning i det mousserande vinets tecken. Gamla världen fick visa vägen denna gång. Vi började med norra Italien och en Prosecco som välkomstbubbel.

Provningen
Vi fortsatte med just Prosecco som är både populärt och prisvärt tack vare sin mekaniserade tillverkning. Här fick Pizzolato visa upp sin ekologiska Prosecco. Cava är ett måste i bubblets allmänbildning och här hade vi äran att dricka en Blanc de Noir, vilket är lite udda för just Cava där Pinot Noir endast används av några vinmakare. Den här vinmakaren går sin egen väg, vilket man nästan kan räkna ut när man ser namnet: 1+1=3 U Mes U Fan Tres.
 
Frankrike dominerade inte helt oväntat denna provning. Först ut på det franska startfältet kom Louis Bouillot med sin Cremant de Bourgogne. En perfekt övergång till Champagnens värld som inleddes av Pierre Peters Cuvée de Reserve. Självfallet en Blanc de Blancs. Denna Champagne samt välkomst-Proseccon var, av de viner som serverades, de enda som inte hade ekologisk certifiering. Avslutningsvis provade vi Lanson Green Label. Skillnaderna mellan denna champagne och Pierre Peters är mycket tydlig och självfallet en smaksak vilken av de två som är bäst. Personligen älskar jag Pinot Noir i de flesta sammanhangen, så när dessa vinhus ställer två någorlunda kvalitetsmässigt jämbördiga viner blir det svårt att inte favorisera Lanson med sina 53% Pinot Noir i sin druvblandning.
 
Nedan hittar du specifikationer av de viner som provades. Tack för en trevlig kväll, önskar eder ödmjuke källarmästare,

Andreas Vaple



TASTING NOTES
Prosecco Pizzolato      89 kr     (nr. 7870)
Druva: 100% glera
Alkoholhalt: 11%
Sockerhalt: 15 gram/liter
Doft: Citrus, Päronsplitt
Smak: En del frukt såsom av päron, mandarin och citrus. Torr
Skörd Maskinell.
Vinet har jäst på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Bubblorna i vinet har
 tillkommit genom en andra jäsning i trycktank. Pga sin lätta sötma fungerar denna Prosecco utmärkt som sällskapsdryck eller till lättare sallader.
 
Cava Especial Blanc de Noirs Reserva Brut Nature      99 kr    (nr. 7610)
Druva: 100% Pinot Noir
Sockerhalt: 2 gram/liter
Doft: Röda äpplen, brödig och en aning pomerans
Smak: Torr, fruktig, nyanserad smak med inslag av röda äpplen, kex, nougat, örter och
apelsin.
Skörd: Manuell
Vinet har legat 36 månader med jästfällningen i flaska före degorgering. Passar bra som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
 
Louis Bouillot        Nr 7688      199kr
Crémant de Bourgogne Brut
Druvor: 80% chardonnay, 20% pinot noir
Sockerhalt: 8 gram/liter
Doft: Frisk med en snäll doft av gula päron och gula äpplen. Svag brödighet.
Smak: Torr och frisk. Hög syra som inte är särskilt långlivad. Frukt såsom päron, gula äpplen och grapefrukt.
Vinet har lagrats 50 månader på jästfällningen i flaska före degorgering. Precis som Cavan passar denna Cremant utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Pierre Peters  Cuvée de Réserve
   Nr 7350          329kr
Druva: 100% Chardonnay .
Sockerhalt: 4 g/l
Doft: 
Fruktigt med citrus och äpplen i centrum. Aningens brödig med en touch av nougat
Smak: Torr men med bibehållen frukt. En liten brödighet med hintar av choklad och nougat. Även i smak hittar vi grape och äpple


LANSON Green Label        ARTNR: 79208        399kr
DRUVA: 53% Pinot Noir, 20% Chardonnay, 27% Pinot Meunier
Sockerhalt:8 gram/liter
Doft: Härlig doft av tropisk frukt inbäddat i en citrusfruktig fräschör.
Smak: Komplex och elegant med välbalanserad syra och mineral. Frukten är mångsidig och stor, exotisk frukt som granatäpple tillsammans med en hint aprikos och papaya. Härlig mineralig medellång eftersmak.
framställs av organiska druvor som uteslutande odlas på en vingård i hjärtat av Marnedalen.
 
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln